Kunst i motbakke

Kunst i motbakke er vår private samling av kunst og objekter som inngår som en egen del i lokalene til Lille Kabelvåg. Samlingen har kontinuerlig blitt utvidet og bearbeidet etter at den åpnet i 2013.

I am a rock, I am an island

De to unge kunstnerne Charlotte Rostad og Simen Engen Larsen vender tilbake til Lofoten for å vise utstillingen ”I’m a rock – I’m  an island” i Galleri Lille Kabelvåg. De har begge vokst opp i Kabelvåg og studerer nå ved Kunstakademiet i Trondheim.

Charlotte jobber med fiktive portretter i malerier som stort sett holder seg på lerretet. Bruddstykker av historier og karakterer med tomme flater mellom seg.

Simen på sin side jobber i hovedsak med video som sitt verktøy for å registrere omgivelsene sine. Deler av informasjon som hentes ut fra egne eller andres materiale blir satt sammen. Det som skapes er mer dekonstruksjoner enn konstruksjoner.

” Det vi har til felles er at vi begge er født på en øy. Men ingen kan være en øy.  Så om ikke sted har vi funnet en delt fasinasjon for tid. Oftest er det tid som gir nye øyne. Det avdekkes selv om vi står nokså stille. Portrettene og øyeblikkene i bildet henger sammen kun på uforklarlige måter, likevel har de samme uforklarlige selvfølgelighet over seg. De passerende bildene i en video gir på samme måte ikke hovedsakelig nye bilder, men avdekker nye måter å se det bakenforliggende som hele tiden skimtes.

Det andre bakenforliggende er at vi vokser opp på den samme øya; i en analog verden, en vinyl spiller klart og tydelig –’the sound of silence’ og i et neste paradoks synger Simon og Garfunkel ut i stua: I am a rock, I am an island ”

Bjørn Tore Stavang

Stavang er født i Florø 4. februar 1965 og han vokste opp henholdsvis i Florø og senere på Sande i Sunnfjord. Han har gått på Sogn og Fjordane Kunstskole i 85/86. Flyttet til Oslo i 88 og gikk 2 år på Strykjernet Tegne og Maleskole med et 4 mnd. opphold på Canserrat utenfor Barcelona. Jobbet i noen år med maleri på ymse felles-atelierer og som aktiv musiker i Oslo. Dro til England i 96 og begynte på en 3-årig BA Visual Arts ved Camberwell College of Arts i London. Traff der samboer Sylvia Henriksen fra Svolvær, som studerte grafisk design i London og flyttet etter fullført utdanning sammen tilbake til Oslo. Fikk etterhvert nok av storbyens mas og flyttet sammen med felles datter Ella på 3 år til drømmehuset i Kabelvåg.

Har tidligere deltatt på kollektiv-utstillinger i bl.a. England, Tyskland, Vestlandsutstillingen, Østlandsutstillingen og hatt noen mindre seperatutstillinger i Oslo bl.a. ved Galleri 69 nå i vår.

Om arbeidene
Maleriene som vises på Galleri Lille Kabelvåg blir en blanding av nyere og eldre dato, og tar bl.a. opp i seg temaer som persepsjon og det tradisjonelle maleriets fysiske grenser. Der de eldre arbeidene er bygget på en digital-fetisjistisk oppkutting av billedinformasjonen og konsekvent dyrking av kvadratet, er de nyere basert på en brytning med disse prinsippene. Disse har en tilstedeværelse av 3-dimensjonalitet i sitt utvidede forhold til rommet da de vanligvis er bygget etter ikke-rektangulære mål. De kan også sees som beslektet med den gamle maler-teknikken trompe-l´oel som betyr ”å lure øyet”, og tar ofte for seg speil, rom og dører som som utgangspunkt.